Granātābolu sulu un graudus bieži dēvē par superēdienu.
Granātāboli ir ļoti noderīgi veselībai / foto depositphotos.com
Granātābolu sēklas un sula ir ļoti noderīgas veselībai, jo tās satur spēcīgus antioksidantus un uzturvielas. Tos bieži dēvē par superēdienu, un dažās valstīs tos izmanto kā ārstniecības līdzekļus.
1. Atbalsta sirds veselību
Tiek uzskatīts, ka granātāboli uzlabo sirds veselību, samazinot iekaisumu, raksta Verywellhealth. Astoņu klīnisko pētījumu pārskatā zinātnieki atklāja, ka granātābolu sula samazināja asinsspiedienu tiem, kas to lietoja.
Citā pētījumā atklājās, ka cilvēkiem ar sirds slimībām, kuri lietoja granātābolu sulu, samazinājās krūšu sāpju biežums un stiprums. Tiem bija arī samazinājies marķieru līmenis, kas liecina par labāku sirds veselību.
2. Veicina urīnceļu veselību
Pētījumi liecina, ka granātāboli var veicināt urīnceļu veselību. Daži pētījumi liecina, ka granātābolu sula var palīdzēt novērst nierakmeņu veidošanos nierēs.
3. Palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs
Granātāboli satur dabīgos cukurus, kas, lietojot mērenā daudzumā, ir droši diabēta slimniekiem. Daži pētījumi liecina, ka granātāboli var uzlabot cukura līmeni asinīs diabēta slimniekiem.
Lasiet arī:
Granātābolu lietderīgās īpašības var attiecināt arī uz metabolisko sindromu ar tā izpausmēm: rezistenci pret insulīnu, augstu holesterīna līmeni un augstu asinsspiedienu, kā arī aptaukošanos.
4. Veicina gremošanas sistēmas veselībuGranātāboli satur daudz šķiedrvielu, kas veicina gremošanu. Turklāt ir zināms, ka šajos augļos esošie polifenolu antioksidanti mazina iekaisumu, kas var uzlabot arī kuņģa un zarnu trakta veselību.
5. Palielina izturību fizisko aktivitāšu laikā
Daži pētījumi liecina, ka granātābolā esošie polifenoli var palielināt izturību fiziskās slodzes laikā. Vienā pētījumā konstatēts, ka granātābolu ekstrakta lietošana palielināja laiku līdz nogurumam trenētiem riteņbraucējiem. Pētnieki arī secināja, ka granātābolu ekstrakts var palīdzēt atjaunot bojātus muskuļus.
6. Aizsargā pret kognitīvajām slimībām
Granātābolos esošie antioksidanti var palīdzēt uzlabot atmiņu un kognitīvās funkcijas, aizsargājot nervu šūnas no oksidatīviem bojājumiem. Vienā pētījumā, kurā piedalījās pusmūža un vecāka gadagājuma cilvēki, tika konstatēts, ka tie, kuri katru dienu gada garumā dzēra 225 ml granātābolu sulas, atmiņas testos uzrādīja labākus rezultātus nekā placebo grupas dalībnieki.
Auga lapās esošajām vielām var būt arī pozitīva iedarbība, tostarp aizsardzība pret neiroloģiskiem traucējumiem.
Granātābolu sulā nav tik daudz vitamīnu un šķiedrvielu kā pašos graudos. Tomēr tā satur labvēlīgus antioksidantus un uzturvielas.
Vairāk ziņu par augļu priekšrocībām
Augļiem vajadzētu būt galvenajam uzturā, taču patiesībā tikai 12% pieaugušo apēd ieteicamo 1,5-2 tases augļu dienā.
Eksperti norāda, ka visi augļi ir veselīgi, bet daži ir īpaši veselīgi. Mellenes ir veselīgākā augļa tituls. Pētījumi liecina, ka melleņu iekļaušana uzturā var samazināt sirds slimību un 2. tipa diabēta risku.