Šos augļus droši var ēst arī cilvēki ar cukura diabētu. Galvenais ir ievērot dažus noteikumus.
Banāni ir veselīgi pat diabēta gadījumā / foto depositphotos.com
Banāns ir barojošs auglis, kas ir bagāts ar kāliju. Lai gan banāni paaugstina cukura līmeni asinīs, tie joprojām var būt daļa no uztura, neradot nopietnus lēcienus, ja jūs uzmanīsiet porcijas un un augļu gatavību.
Vai banāni paaugstina cukura līmeni asinīs?
Glikēmiskais indekss (GI) norāda, cik ātri pārtikas produkts paaugstina cukura līmeni asinīs. Pārtikas produkti ar zemu GI glikozi izdala lēni, savukārt produkti ar augstu GI var izraisīt cukura līmeņa paaugstināšanos.
Nogatavojušos, vidēja lieluma banānu GI ir aptuveni 51, kas tiek uzskatīts par zemu. Nosakot glikēmisko slodzi (GL), ņem vērā gan GI, gan porcijas lielumu. Parastas banāna porcijas GI ir 13, tātad tas ir produkts ar vidēju GI.
Banāni satur dabīgos cukurus, kas ir ogļhidrāti, kuri tiek sagremoti un uzsūcas asinīs, tādējādi paaugstinot cukura līmeni asinīs. Tas, cik ļoti paaugstinās glikozes līmenis asinīs, ir atkarīgs no tādiem faktoriem kā banāna lielums un gatavības pakāpe.
Lasiet arī:
Banānu nogatavināšana ledusskapī palēnina to nogatavošanos, saglabājot cieti un palēninot tās pārvēršanos cukurā. Uzturot banānus aukstumā, tiek saglabāts zems GI līmenis, samazinot cukura līmeņa paaugstināšanās iespējamību asinīs.
Kā banānu gatavība ietekmē cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs
Mazāk nogatavojušies banāni uztur stabilu cukura līmeni asinīs; ļoti nogatavojušos banānos tas paaugstinās ātrāk. Banānam nogatavojoties, ciete pārvēršas cukurā, tādējādi paaugstinot glikēmisko indeksu un izraisot straujāku cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs.
Banāna gatavības pakāpe un tā glikēmiskais indekss:
- zaļš (nenogatavojies) 30-40 – zemākais cukura līmenis asinīs;
- dzeltens ar zaļiem galiem (nedaudz nenogatavojušies) 40-50 – vājākais cukura līmeņa pieaugums;
- pilnībā dzeltens (nogatavojies) 50-60 – vidēji augsts;
- dzeltens ar brūniem plankumiem (nedaudz pārgatavojušies) 60-65 – ātrāks pieaugums;
- pārsvarā melns (pārgatavojies) 65-70 – straujākais pieaugums.
Kā ēst banānus, nepaaugstinot cukura līmeni asinīs
Lielākajai daļai cilvēku, tostarp diabēta slimniekiem, banānus var iekļaut sabalansētā uzturā. Galvenais, lai baudītu banānus un neizraisītu cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, ir izmantot trīs vienkāršas stratēģijas:
Izvēlieties zaļus vai mazāk nogatavojušos banānus: augstāks rezistentās cietes līmenis zaļajos banānos palēnina gremošanu, pazemina glikēmisko indeksu un samazina cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs.
Sekojiet līdzi porciju lielumam: pat augļi ar zemu GI var paaugstināt cukura līmeni asinīs, ja tos ēd lielā daudzumā. Izvēlieties mazākus banānus vai sadaliet vienu lielu banānu divās porcijās un ēdiet tos ar pārtraukumiem visas dienas garumā.
Kombinējiet ar olbaltumvielām, šķiedrvielām vai veselīgiem taukiem: tas var kompensēt cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs. Mēģiniet ēst banānu ar sauju riekstu, sajaucot to ar jogurtu vai sagriežot to auzu pārslu pārslās.
Uzglabājiet banānus vēsumā: banānu uzglabāšana ledusskapī var palēnināt to nogatavošanos un samazināt to GI.
Vairāk ziņu par augļu priekšrocībām
Banāni ir pazīstami kā kālija avots, kas satur šķiedrvielas un ogļhidrātus, taču ne visi augļi ir vienādi barojoši. Uztura speciālisti ir atklājuši, ka banāni iziet septiņus nogatavošanās posmus, un katram no tiem ir savi veselībai labvēlīgi aspekti.