Pārsteidzošākais ir tas, ka tas ir vienkāršs, viegls un ļoti garšīgs.
Šis ēdiens palīdz sievietēm saglabāt spēku un veselību / foto depositphotos.com
Kad cilvēkam aprit 50 gadi, mainās organisma uztura vajadzības. Tam nepieciešams vairāk olbaltumvielu, un daži mikroelementi kļūst vēl svarīgāki spēka un vispārējās veselības uzturēšanai.
Kā raksta Parade, labā ziņa ir tā, ka šīs vajadzības var apmierināt, nelietojot uztura bagātinātājus vai tabletes.
Sporta uztura speciāliste Roksana Ehsani norādīja, ka viņa novērtē pārtikas spēku. Īpaši pilnvērtīga pārtika var nodrošināt daudzās uzturvielas, kas nepieciešamas veselības un spēka uzturēšanai, kā arī skaistai novecošanai.
“Šis ir ēdiens Nr. 1, ko es iesaku ikvienam, kuram ir vairāk nekā 50 gadu. Un pats labākais? Tam nepieciešamas tikai trīs sastāvdaļas,” viņa norādīja.
Ēdiens numur viens veselīgām un enerģiskām vecumdienām ir šķīvis ar lasi, bulguru un spinātiem. Uztura speciāliste paskaidroja, kāpēc šie pārtikas produkti ir tik veselīgi.
Lasiet arī:
Laša priekšrocības
Lasis ir īsts superprodukts novecojošiem cilvēkiem. Tas satur augstas kvalitātes olbaltumvielas, kas ir ļoti nepieciešamas gados vecākiem cilvēkiem, lai novērstu sarkopēniju.
Pētījumi liecina, ka cilvēkiem, kas vecāki par 50 gadiem, var būt nepieciešami 1 līdz 1,2 grami olbaltumvielu uz kilogramu ķermeņa svara dienā, lai cīnītos pret muskuļu masas zudumu. Tātad 70 kg smagam cilvēkam dienā būtu nepieciešami no 68 līdz 82 gramiem olbaltumvielu. Viena laša fileja var nodrošināt trešdaļu no nepieciešamā daudzuma.
Lasis ir bagāts arī ar mikroelementiem. Viena porcija (85 g) ir D vitamīna avots, kas ir ļoti svarīgs kaulu stiprināšanai un osteoporozes novēršanai. D vitamīns veicina arī imūnsistēmas veselību un kognitīvās funkcijas. Lasis satur arī cinku, A vitamīnu un glutamīnu, kas veicina imunitāti.
Lasis ir arī B12 vitamīna avots, kas ir enerģijas līmeni veicinoša uzturviela, kuru vecākiem cilvēkiem ir grūtāk uzņemt. Zems šī vitamīna līmenis var izraisīt nogurumu un vājumu.
Visbeidzot, lasis ir bagāts ar veselīgajiem taukiem – omega-3 taukskābēm, kas mazina iekaisumu, atvieglojot sāpes. Pētījumi liecina, ka omega-3 taukskābes var palīdzēt saglabāt prāta asumu, novēršot kognitīvo spēju pasliktināšanos un demenci.
Bulgur priekšrocības
Ar vecumu gremošanas trakta darbība palēninās, tāpēc šķiedrvielas kļūst par galveno uzturvielu. Šķiedrvielas palīdz gremošanas traktam pareizi funkcionēt, novērš aizcietējumus, pazemina holesterīna līmeni, uztur cukura līdzsvaru asinīs un sniedz sāta sajūtu. Bulgur šķiedrvielu saturs pārspēj visus citus pilngraudu produktus, un tas satur līdz pat 8 gramiem vienā tasītē vārīta produkta.
Bulgurs ir arī mangāna avots, kas ir svarīgs kaulu veselībai, un magnija, kas uztur normālu asinsspiedienu un muskuļu darbību – abi šie faktori ir būtiski, lai saglabātu spēku vecumdienās.
Pētījumi liecina, ka cilvēki, kuri ikdienā ēd divas līdz trīs porcijas pilngraudu pārtikas, var dzīvot ilgāk un samazināt hronisku slimību attīstības risku.
Spinātu priekšrocības
Pētījumi liecina, ka pat viena porcija spinātu – divas tasītes neapstrādātu vai viena vārītu – var palīdzēt palēnināt kognitīvo spēju samazināšanos.
Spināti ne tikai stiprina smadzenes, bet arī spēcīgi ietekmē kaulu veselību. Tie ir bagāti ar kalciju, magniju un K vitamīnu, kas ir svarīgi kaulu stiprināšanai un osteoporozes novēršanai.
Papildus smadzeņu un kaulu veselībai spināti satur divus spēcīgus antioksidantus: luteīnu un zeaksantīnu, kas veicina redzi. Šie antioksidanti var arī pasargāt no ar vecumu saistītas makulas deģenerācijas un kataraktas, kas palīdz saglabāt redzi visu mūžu.
Citas ziņas par dažu pārtikas produktu priekšrocībām
Uztura speciālisti ir nosaukuši 7 noderīgākos graudaugu produktus. No šiem graudaugiem var pagatavot ne tikai putras, bet arī citus ēdienus. Fakts ir tāds, ka šie graudaugi ir universāli: tos var gatavot kopā ar gaļu kā pamatēdienu, pievienot pirmajiem ēdieniem, pasniegt ar dārzeņiem salātos vai pat kā brokastis.

