Veselas sēklas ir nelobītas sēklas. Dažiem cilvēkiem patīk kraukšķēt, bet citiem čaumala var šķist pārāk cieta. Šādā gadījumā varat izvēlēties mizotas.
Ķirbju sēklas ir ļoti veselīgas / kolāža My, foto depositphotos.com
Ķirbju sēklas ir bagātīgs uzturvielu avots, tostarp olbaltumvielu, šķiedrvielu, veselīgu tauku un minerālvielu, piemēram, magnija un fosfora, avots.
Tās satur tādus labvēlīgus augu savienojumus kā fitosterīni un polifenoli, kas var uzlabot vispārējo veselību, raksta Health. Ķirbju sēklas var ēst dažādos veidos, lai gan ieguvumi no veselām, mizotām, svaigām vai grauzdētām sēklām atšķiras.
Veselas un mizotas ķirbju sēklas
Veselas sēklas ir nelobītas sēklas. Dažiem cilvēkiem patīk kraukšķīgums, bet citiem čaumala var šķist pārāk cieta. Šādā gadījumā varat izvēlēties mizotas sēklas.
Abos variantos ir daudz olbaltumvielu, minerālvielu un tauku, galvenokārt veselīgo mononepiesātināto un polinepiesātināto tauku veidā.
Veselu ķirbju sēklu uzturvērtība
Nelobītās sēklās ir vairāk šķiedrvielu nekā mizotās. Tās satur arī vairāk kālija un cinka. 28 grami grauzdētu veselu ķirbju sēklu satur:
- olbaltumvielas: 5,22 g (g);
- kopējais tauku saturs: 5,5 g;
- šķiedrvielas: 5,22 g jeb 19 % no dienas normas;
- dzelzs: 0,938 mg (mg) jeb 5 % no dienas devas;
- magnijs: 74,3 mg – 18% no dienas vērtības;
- fosfors: 26,1 mg – 2 % no dienas normas;
- kālijs: 261 mg – 6% no dienas normas;
- cinka: 2,92 mg – 27% no dienas normas.
Nomizotu ķirbju sēklu uzturvērtība
Nomizotās sēklas satur vairāk olbaltumvielu, tauku, dzelzs, magnija un fosfora vienā porcijā nekā veselas sēklas. Grauzdētās mizotās ķirbju sēklās ir 28 g, kas satur:
- Olbaltumvielas: 8,45 g;
- kopējais tauku saturs: 13,9 g;
- šķiedrvielas: 1,84 g (7 % no diennakts vērtības);
- dzelzs: 2,29 mg (13 % no dienas vērtības);
- magnijs: 156 mg (37 % no dienas vērtības);
- fosfors: 332 mg (27 % no dienas normas);
- kālijs: 223 mg (5 % no diennakts vērtības);
- cinka: 2,17 mg (20 % no diennakts vērtības).
Ķirbju sēklu labvēlīga ietekme uz veselību
Sēklas var palīdzēt samazināt sirds un asinsvadu slimību risku, iespējams, pateicoties to ietekmei uz tauku līmeni asinīs.
Labāk neapstrādātas vai grauzdētas sēklas
Gan veselas, gan mizotas ķirbju sēklas var ēst svaigas vai grauzdētas. Viss ir atkarīgs no personīgajām vēlmēm:
Kā grauzdēt veselas ķirbju sēklas
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 176 grādiem pēc Celsija. Sēklas noskalojiet ar aukstu ūdeni, lai atbrīvotu šķiedras. Sēklas rūpīgi noslaukiet ar papīra dvieli. Ielieciet sēklas bļodā un samaisiet ar olīveļļu. Ja vēlaties, pēc garšas pievienojiet jūras sāli vai savas iecienītās garšvielas.
Lasīt arī:
Izkārtojiet sēklas vienā slānī uz cepšanas paplātes. Cep 20-30 minūtes, laiku pa laikam samaisot, līdz sēklas kļūst zeltaini brūnas un kraukšķīgas. Uzmanieties, lai tās nesadegtu.
Lai tādā pašā veidā apceptu nomizotas ķirbju sēklas, uzkarsē cepeškrāsni, apsmērē ķirbju sēklas ar olīveļļu un garšvielām un tad izklāj tās uz cepšanas paplātes. Tomēr nomizotas ķirbju sēklas izcep ātrāk, tāpēc cepiet tās 10-15 minūtes, regulāri pārbaudot, vai tās ir gatavas, lai nesadegtu.
Vairāk ziņu par ķirbju sēklām
Uztura speciālists jau iepriekš atklāja, ka svaigas mizotas sēklas jāuzglabā hermētiskā traukā ledusskapī, kur tās saglabāsies svaigas līdz pat gadam. Grauzdētas sēklas ledusskapī var saglabāties svaigas aptuveni mēnesi, bet istabas temperatūrā – aptuveni divas nedēļas, ja tās uzglabā hermētiskā traukā vēsā un tumšā vietā.

