Šo augļu lietošana var palīdzēt dabiski līdzsvarot cukura līmeni asinīs.
Neskatoties uz to, ka augļi ir saldi, tie var būt noderīgi veselībai / foto depositphotos.com
Mango ir dabiski bagāti ar cukuru, taču tie satur arī šķiedrvielas, vitamīnus un antioksidantus. Jo īpaši jaunākie pētījumi pierāda, ka, apēdot vienu mango dienā, var uzturēt veselīgu cukura līmeni asinīs. Par to raksta verywellhealth.
Nesen veiktā pētījumā zinātnieki centās noskaidrot, kā vidēja lieluma mango lietošana uzturā katru dienu ietekmē cukura līmeni asinīs cilvēkiem ar prediabētu, kas pasliktina organisma reakciju uz cukura līmeni.
“Lai gan daudzi cilvēki izvairās no šī augļa salīdzinoši augstā dabīgā cukura satura dēļ, tas satur šķiedrvielas, C vitamīnu, karotinoīdus un polifenolus, piemēram, mangiferīnu, kvercetīnu un galjskābi,” skaidroja Dr. Raede Basiri, Dr. Raede Basiri, RDN, Džordža Meisona universitātes docente un viena no pētījuma autorēm.
Klīniskajos pētījumos šie savienojumi ir saistīti ar uzlabotu jutību pret insulīnu un samazinātu iekaisumu, viņa teica.
Pētījuma dalībnieki 24 nedēļas katru dienu ēda 300 g mango vai līdzīga kaloriju satura granulas batoniņu. Pēc 6, 12 un 24 nedēļām pētnieki noteica cukura līmeni asinīs tukšā dūšā, HbA1c, insulīna rezistenci, insulīna jutību un ķermeņa parametrus.
Ievērojamākās izmaiņas dalībnieku veselības stāvoklī bija glikozes līmeņa uzlabošanās tukšā dūšā un jutība pret insulīnu.
Kāpēc mango lietošana uzturā veicina veselīgu cukura līmeni asinīs?
Lai gan ir zināms, ka mango var saturēt daudz cukura, tie satur arī šķiedrvielas, kas palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs ēšanas laikā, palēninot gremošanu un novēršot cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs. Mango ir arī zemāks glikēmiskais indekss, tāpēc tas retāk izraisa cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs.
“Dažādi pārtikas produkti var atšķirīgi ietekmēt cukura līmeni asinīs, pat ja tie satur vienādu kaloriju daudzumu, un šis pētījums ir lielisks piemērs tam,” skaidroja Amanda Sauceda, medicīnas doktore, uztura pasniedzēja Kalifornijas Valsts universitātē Longbīčā un The Mindful Gut īpašniece.
Viņa piebilda, ka cilvēka organisms nesadala un neizmanto pārtiku kā atsevišķas uzturvielas.
“Veids, kādā pārtika ir iepakota, ko bieži dēvē par pārtikas matricu, var ietekmēt to, kā mūsu organisms uz to reaģē,” norādīja uztura speciāliste.
Kāpēc augļus vajadzētu kombinēt ar olbaltumvielām
Sauceda norādīja, ka mango, tāpat kā visi augļi, var uzturēt veselīgu cukura līmeni asinīs, jo tas ir lielisks uzturvielu un šķiedrvielu avots.
“Cilvēkiem ar pirms diabēta var būt izdevīgi šos augļus kombinēt ar olbaltumvielām,” viņa apliecināja.
Pēc viņas teiktā, ēdienreizēs kombinējot augļus ar olbaltumvielām, var palīdzēt organismam lēnāk uzsūkt šajos produktos esošo cukuru.
Lasiet arī:
Citi veselības padomi
Iepriekš uztura speciālisti skaidroja, kā pareizi ēst greipfrūtus, lai zaudētu svaru. Pēc viņu teiktā, labākais laiks, kad ēst greipfrūtus svara zaudēšanai, ir tieši pirms ēšanas.
Viņi arī nosauca 12 pārtikas produktus, kas palīdzēs samazināt holesterīna līmeni. Šajā sarakstā bija iekļautas pupiņas, rieksti, avokado, treknas zivis, mieži, soja un tumšā šokolāde.