Abi zivju veidi ir garšīgi un veselīgi, taču atšķiras ar dažu noderīgu vielu saturu.
Gan tuncis, gan lasis satur augstas kvalitātes olbaltumvielas, kas nepieciešamas veselībai un svara kontrolei / kolāža My, foto depositphotos.com, pxhere.com
Lasis un tuncis ir populāri zivju veidi, kuriem ir atšķirīgas garšas un veselībai labvēlīgas īpašības. Kas jums jāzina, lai noteiktu, kuras zivis ir labāk lietot uzturā, – pastāstīja Prevencija.
Amerikāņiem paredzētajās uztura vadlīnijās teikts, ka pieaugušajiem nedēļā vajadzētu uzņemt vismaz 240 gramus jūras velšu, lai gan lielākā daļa cilvēku ēd daudz mazāk.
Izdevuma lappusēs uztura speciālisti Džordans Džils un Džeimijs Bahams atklāj katras sugas labvēlīgo ietekmi uz veselību un paskaidro, vai labāks ir lasis vai tuncis.
Saskaņā ar USDA datiem 100 gramos neapstrādāta saimniecībās audzēta Atlantijas laša ir:
Lasīt arī:
– 197 kalorijas;
– 20 g olbaltumvielu;
– 13 g tauku.
Tā pati USDA norāda, ka 100 g neapstrādāta zilā tunča ir:
– 144 kalorijas;
– 23 g olbaltumvielu;
– 5 g tauku.
Kas lašam ir noderīgs
Svarīgākais ir tas, ka lasis ir bagāts ar omega-3 taukskābēm, kas mazina iekaisumu organismā un veicina sirds un smadzeņu veselību, saka Džilja. Šīs zivis ir galvenais omega-3 taukskābju DHA un EPA avots, un šīs ir tās formas, kuras mūsu organisms sagremojis.
Tiek norādīts, ka omega-3 taukskābēm ir būtiska nozīme šūnu membrānu veidošanā, īpaši tīklenē un smadzenēs, kā arī tās nodrošina organismu ar enerģiju. Tās arī pazemina triglicerīdu un “sliktā” holesterīna līmeni, un Amerikas Sirds asociācijas žurnālā publicētajā pētījumā konstatēts, ka tās var palīdzēt samazināt koronārās sirds slimības un infarkta risku.
“Lasis ir arī bagāts ar olbaltumvielām, kas labvēlīgi ietekmē muskuļus. Daži no laša sastāvā esošajiem mikroelementiem, jo īpaši D vitamīns un selēns, veicina imūnsistēmas darbību,” paskaidroja Džilja.
Saskaņā ar USDA datiem laši nodrošina gandrīz 50 % no ieteicamās selēna dienas devas, kas ir svarīgs veselīga vairogdziedzera hormonu līmeņa uzturēšanai.Iespējamie laša trūkumi
Laša ēšanai gandrīz nav trūkumu.
“Ja vien jums nav pārtikas alerģiju vai nepanesības, lasis ir lielisks olbaltumvielu avots, ko var regulāri iekļaut uzturā,” saka Bahams.
Tunzivs priekšrocības
Baham norāda, ka tuncis ir vēl viens augstas kvalitātes proteīns, kas lieliski papildinās jūsu uzturu. Tā satur daudzas tādas pašas uzturvielas kā lasis, proti, omega-3, D vitamīnu un selēnu.
“Atšķirība ir tā, ka tajā ir mazāk tauku un omega-3 taukskābju,” saka Džilja.
Tajā pašā laikā tuncis satur vairāk selēna (66% no ieteicamās dienas devas pieaugušajiem), tāpēc tas ir lieliska izvēle vairogdziedzera veselībai. Izdevumā Frontiers in Endocrinology publicētajā pārskatā norādīts, ka nepietiekama selēna uzņemšana var palielināt vairogdziedzera slimību risku, savukārt šī mikroelementa pietiekama uzņemšana var palēnināt Greivsa slimības progresēšanu, uzlabojot vairogdziedzera veselību cilvēkiem ar Hašimoto tiroidītu.
Iespējamie tunča trūkumi
Lielākā daļa pieaugušo var bez bažām baudīt tunci, ja vien viņiem nav alerģijas vai nepanesības, saka Baham. Izņēmums ir grūtniecība vai barošana ar krūti. “Baltais tuncis un garspuru tuncis var saturēt vairāk dzīvsudraba, tāpēc, ja esat grūtniece, ierobežojiet tā daudzumu,” viņa iesaka.
Saskaņā ar Slimību kontroles un profilakses centra datiem dzīvsudrabs grūtniecības laikā caur placentu un mātes pienu var šķērsot placentu un ietekmēt bērna smadzeņu un nervu sistēmas attīstību.
Kas ir labāks svara samazināšanai – lasis vai tuncis?
“Abu veidu zivis var būt lielisks palīgs jūsu svara samazināšanas ceļojumā, jo tajās ir daudz olbaltumvielu, kas var palīdzēt sajust sāta sajūtu ēšanas laikā un samazināt izsalkuma sajūtu pēc ēšanas,” saka Bahams.
Pētījumā tika konstatēts, ka lielāks olbaltumvielu patēriņš ir saistīts ar lielāku svara zudumu. Gan lasis, gan tuncis nodrošina organismu ar vairāk olbaltumvielām.
Tajā pašā laikā lasis un tuncis satur atšķirīgu uzturvielu daudzumu. Piemēram, laša sastāvā ir vairāk omega-3 taukskābju, bet tunča sastāvā ir vairāk selēna un mazāk tauku.
Ja plānojat ēst jūras veltes divas līdz trīs reizes nedēļā, iekļaut uzturā abu veidu zivis ir lieliska izvēle, apliecina uztura speciālisti.
Agrāk My stāstīja par “atkritumu zivīm”, kuras veikalā vajadzētu apiet. Runa ir par tilapiju. Pēc šefpavāra Viljama Ike teiktā, tā parasti tiek audzēta ļoti sliktos apstākļos, pēc nozvejošanas netiek gādāts par pienācīgu apstrādi, un kopumā tā ir zemas kvalitātes zivs, kas “nav pat savas zemās cenas vērta”.

