Uztura speciālisti ir nosaukuši 5 negaidītus pārtikas produktus, kuros omega-3 ir vairāk nekā lašos.

Šie pārtikas produkti var palīdzēt dažādot jūsu uzturu.

Lasis nav vienīgais omega-3 avots/ My kolāža, depositphotos.com foto.

Omega-3 taukskābes ir polinepiesātināto taukskābju (PUFA) veids. Tās dēvē arī par “labajiem taukiem”. Tās var veicināt daudzus vispārējās veselības aspektus, tostarp smadzeņu darbību, vairogdziedzera un aknu veselību, garastāvokli, iekaisumu kontroli un hormonu līdzsvaru. Viens no pazīstamākajiem omega-3 taukskābju avotiem ir lasis. Tomēr, kā raksta RealSimple, ir pārtikas produkti, kuros omega-3 saturs ir vēl lielāks nekā šajā zivī.

Omega-3 taukskābju veidi

Pastāv trīs galvenie omega-3 taukskābju veidi: alfa-linolēnskābe (ALA), kas atrodama augu izcelsmes pārtikas produktos, piemēram, čia sēklās, linu sēklās un valriekstos, un eikozapentaēnskābe (EPA) un dokozaheksaēnskābe (DHA), kas, pēc uztura speciālistes Samantas Petersones teiktā, ir atrodamas zivīs, piemēram, lasī un makrelē.

Pārtikas produkti, kuros omega-3 saturs ir augstāks nekā lašos

Saskaņā ar USDA datiem 85 g laša porcijā ir 1,8 grami omega-3 EPA un DHA.

1. Skumbrija

Omega-3 saturs: 2,6 grami 100 g porcijā.

Kā norāda uztura speciāliste Maddie Pasqiello, skumbrija ir arī olbaltumvielu, kalcija un dzelzs avots.

2. Chia sēklas

Omega-3 saturs: 5 grami 30 g porcijā (saskaņā ar ASV Veselības un sociālo pakalpojumu departamenta datiem).

“Tās ir arī bagātas ar šķiedrvielām, kalciju un antioksidantiem, tāpēc tās labvēlīgi ietekmē zarnu veselību un cukura līdzsvaru asinīs,” piebilst Petersons. Chia sēklas ir arī augu izcelsmes olbaltumvielu avots, norāda Pasqiello.

3. linsēklas

Omega-3 saturs: 3,6 grami 30 g porcijā.

Tā ir arī bagāta ar šķiedrvielām un olbaltumvielām, padarot to par uzturvielām bagātu papildinājumu maltītēm. Pasqiello iesaka lietot maltas linu sēklas (nevis veselas), lai iegūtu maksimālu labumu, jo maltas sēklas parasti ir vieglāk sagremojamas organismam.

4. Kaņepju sēklas

Omega-3 saturs: 2,6 grami 45 g porcijā.

Pētījumi apstiprina, ka tās satur arī tādas svarīgas uzturvielas kā olbaltumvielas, antioksidantus un A, D un E vitamīnus.

5. Valrieksti

Omega-3 saturs: 2,5 grami 30 g porcijā.

Turklāt Petersons norāda, ka rieksti satur magniju, melatonīnu un pretiekaisuma polifenolus.

Iepriekš uztura speciālisti nosauca pārtikas produktus, kuros ir vairāk kalcija nekā glāzē piena.

Jums varētu būt interesanti arī jaunumi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai