Uztura speciālisti ir atklājuši, kuram no šiem dārzeņiem ir vairāk labvēlīgu īpašību.
Uztura speciālisti norādīja, ka abiem dārzeņiem ir līdzīgas uzturvielas, bet ir zināmas atšķirības / Kolāža: My, foto: pixabay.com
Kāpostu dzimtas dārzeņi ir vieni no veselībai labvēlīgākajiem. Uztura speciālisti pastāstīja, ko labāk izvēlēties: brokoļus vai Briseles kāpostus, kādu labumu veselībai sniegs katrs no tiem un kāpēc tos vajadzētu iekļaut savā uzturā, raksta Prevention.
Briseles kāpostu īpašības un priekšrocības
Saskaņā ar Amerikas Savienoto Valstu Lauksaimniecības departamenta (USDA) datiem 100 gramos (g) jeb aptuveni vienā glāzē Briseles kāpostu ir:
- 59 kalorijas;
 - 4 g olbaltumvielu;
 - 0,4 g tauku;
 - 10 g ogļhidrātu;
 - 5 g šķiedrvielu
 
“Tas ir viens no maniem iecienītākajiem dārzeņiem – tas ir ļoti universāls,” saka uztura speciālists Džeimijs Bahams.
Viņš norāda, ka Briseles kāposti satur K vitamīnu un glikozinolātus, kas var palīdzēt samazināt vēža risku. Briseles kāpostos esošās šķiedrvielas var palielināt sāta sajūtu, kas var palīdzēt uzturēt veselīgu svaru, norāda Amerikas Vēža pētniecības institūts.
Briseles kāpostos ir arī daudz kālija, kam ir svarīga nozīme ūdens līdzsvara uzturēšanā organismā un sirds un asinsvadu sistēmas veselībā, un C vitamīna, kas ir svarīgs imunitātei, kā norāda ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA).
Briseles kāpostu trūkumi
Bahams norādīja, ka Briseles kāpostos ir daudz šķiedrvielu, kas rada sāta sajūtu. Tomēr uztura speciāliste norādīja, ka dažiem cilvēkiem tas var izraisīt vēdera uzpūšanos vai gāzu veidošanos, īpaši, ja Briseles kāposti tiek lietoti jēli vai lielos daudzumos.
Brokoļu īpašības un priekšrocības
Saskaņā ar ASV Lauksaimniecības departamenta datiem 100 g brokoļu jeb aptuveni viena tasīte satur:
- 39 kalorijas;
 - 3 g olbaltumvielu;
 - 0 g tauku;
 - 6 g ogļhidrātu;
 - 2 g šķiedrvielu.
 
“Brokoļi satur C vitamīnu, K vitamīnu, folātus un šķiedrvielas, kas veicina zarnu veselību un imūnsistēmas darbību,” norāda uztura speciāliste Džordana Hila.
Viņa norādīja, ka brokoļos ir nedaudz vairāk C vitamīna nekā Briseles kāpostos un nedaudz mazāk K vitamīna un šķiedrvielu. Tomēr tas joprojām ir pietiekami daudz, lai būtu labvēlīgi.
Arī saskaņā ar Klīvlendas klīnikas datiem brokoļos ir divreiz vairāk folātu (pazīstams arī kā vitamīns B9), kas ir svarīgs sarkano asinsķermenīšu un DNS veidošanās procesā un ir ļoti svarīgs grūtniecēm, jo veicina veselīgu augļa attīstību.
Hils piebilda, ka brokoļi satur arī glikozinolātus, īpaši sulforafānu.
“Tam ir svarīga loma organisma detoksikācijā,” norādīja uztura speciāliste.
Sulforafāns var uzlabot glikozes toleranci, samazināt tauku uzkrāšanos un, iespējams, aizsargāt pret neirodeģeneratīvām slimībām, teikts pārskatā, kas publicēts 2024 Antioksidants.
Pētījumi liecina, ka, jo vairāk gatavojot krustziežu dārzeņus, samazinās šo labvēlīgo savienojumu koncentrācija, tāpēc izvairieties no vārīšanas un izvēlieties tvaicēšanu, apcepšanu vai vieglu cepšanu.
Brokoļu trūkumi
Brokoļi var izraisīt vēdera uzpūšanos vai gāzu veidošanos, ja tos lieto neapstrādātus vai lielā daudzumā. Tas īpaši attiecas uz cilvēkiem ar kairinātu zarnu sindromu (IBS), tāpēc, ja tev ir kuņģa problēmas, pirms šo produktu lietošanas konsultējies ar uztura speciālistu.
Briseles kāposti vai brokoļi: ko izvēlēties?
“Abiem šiem zaļajiem dārzeņiem ir līdzīgas uzturvielas un veselībai labvēlīgas īpašības. Brokoļos ir vairāk C vitamīna, bet Briseles kāpostos – vairāk šķiedrvielu un K vitamīna,” secina Hils.
Pēc viņas domām, ir lietderīgi lietot gan Briseles kāpostus, gan brokoļus. Īpaši tad, ja ir tik daudz veidu, kā šos dārzeņus pagatavot.
Citi uztura padomi
Agrāk My ziņoja, ka uztura speciāliste Erin Jowett uzskaitīja 5 dārzeņus, kas palīdzēs “sadedzināt” viscerālos taukus. Uztura speciāliste norādīja, ka dārzeņi aktīvi veicina hormonālo līdzsvaru, aknu detoksikāciju, zarnu veselību un mazina iekaisumus.
Mēs arī rakstījām, ka pārmērīga kumelīšu tējas lietošana var radīt virkni problēmu un būt bīstama cilvēkiem, kuri lieto noteiktus medikamentus. Pēc ekspertu domām, nav pierādīta robeža, cik daudz šīs tējas vajadzētu lietot dienā. Tomēr lielākajai daļai pieaugušo viena līdz trīs tasītes kumelīšu tējas ir drošas.

