Sīpols, ķiploks un ingvers ir noderīgi sirdij, taču tos nevajadzētu lietot uzturā neapstrādātā koncentrētā veidā.
Sīpolus, ķiplokus un ingveru labāk izmantot citos ēdienos / kolāža My, foto depositphotos.com, pixabay.com
Ķiploki, sīpoli un ingvers tiek uzskatīti par ārkārtīgi labvēlīgiem sirds veselībai, asinsrites un veselīga holesterīna līmeņa uzturēšanai. Daži veselīga dzīvesveida eksperti pat iesaka tos sajaukt neapstrādātā pastā un katru rītu un vakaru lietot pa karotei, lai aizsargātu sirdi. Tomēr uztura speciālisti ir piesardzīgi attiecībā uz šo tendenci, raksta verywellhealth.com.
Kopumā apgalvojumam, ka šīs sastāvdaļas var būt noderīgas sirdij, ir zinātnisks pamatojums.
“Ķiploki, sīpoli un ingvers satur bioaktīvus savienojumus: allicīnu, kvercetīnu un ingverolus,” saka uztura speciāliste Trista Best. “Tiek uzskatīts, ka tiem piemīt sirdi aizsargājošas īpašības, piemēram, tie mazina iekaisumu, uzlabo asinsvadu darbību un pazemina holesterīna līmeni.”
Piemēram, pētījumi liecina, ka, piemēram, alicīns – savienojums, kas izdalās, sasmalcinot ķiploku, – var palīdzēt samazināt ZBL (“sliktā”) holesterīna līmeni un asinsspiedienu, atslābinot asinsvadus, apgalvo uztura speciāliste Melānija Markusa.
Tāpat pētījumi apstiprina, ka sīpolos esošajam flavonoīdam kvercetīnam piemīt antioksidanta un pretiekaisuma iedarbība, kas var palīdzēt novērst plāksnīšu veidošanos artērijās.
Dažos pētījumos ir pierādīts, ka ingverola aktīvie savienojumi, kas ingveram piešķir asumu, uzlabo asinsriti un samazina triglicerīdu līmeni.
Tajā pašā laikā lielākajā daļā pētījumu šīs sastāvdaļas tika pētītas atsevišķi vai kā daļa no sabalansēta uztura, nevis neapstrādātā koncentrētā veidā.Kāpēc jums vajadzētu izlaist šo tendenci
Uztura speciālisti norāda, ka šim patēriņa veidam ir vairāki būtiski trūkumi gan garšas, gan organisma reakcijas ziņā.
“Šādu neapstrādātu un koncentrētu pārtikas produktu lietošana var kairināt kuņģi, izraisīt grēmas un negatīvi mijiedarboties ar medikamentiem, kas šķidrina asinis,” teica Bests. “Tāpēc ir svarīgi ievērot mērenību.”
Īpaši ķiploki un ingvers var atšķaidīt asinis un palielināt asiņošanas risku, ja tos kombinē ar tādiem medikamentiem kā varfarīns vai aspirīns. Turklāt jēli sīpoli un ķiploki cilvēkiem ar jutīgu gremošanas sistēmu var izraisīt gāzu veidošanos, vēdera uzpūšanos vai skābes refluksu.
Turklāt ir arī garšas jautājums. Vislabāk atzīmēja, ka neapstrādāti ķiploku, sīpolu un ingvera biezeņi ir asi un asi. Intensīvā garša un smarža var padarīt šo maisījumu smagnēju kuņģī.
Iepriekš uztura speciālisti ir runājuši par 8 ingvera labvēlīgajiem faktoriem veselībai. Starp tiem ir arī saaukstēšanās, kakla sāpju, artrīta, zobu sāpju un kuņģa problēmu atvieglošana.

