Nedzeriet kafiju, kokteiļus un limonādes – lūk, ar ko tos var aizstāt, lai ceļojums būtu ērtāks.
Uztura speciālisti pastāstīja, ko labāk neēst lidmašīnā / foto depositphotos.com
Tas, ko tu ēd un dzer gan pirms lidojuma, gan lidojuma laikā, var būtiski ietekmēt tavu pašsajūtu.
Kā raksta izdevums Travel and Leisure, lūk, ko uztura eksperti iesaka izslēgt no ēdiena vai uzkodām, lai ceļojums būtu ērtāks.
Pārtikas produkti, kas izraisa gāzu veidošanos
“Ir vairāki pārtikas produktu un dzērienu veidi, no kuriem es iesaku izvairīties lidojuma laikā. No pārtikas produktiem, kurus parasti saista ar gāzu veidošanos, ceļojuma laikā labāk izvairīties,” izdevumam teica klīniskā uztura speciāliste un dietoloģe Marra Burrows.
Viņa precizēja, ka šie pārtikas produkti ir pupiņas, lēcas (lielākā daļa pākšaugu) un krustziežu dārzeņi, tostarp baltie kāposti, Briseles kāposti, ziedkāposti un brokoļi.
Lasiet arī:
Burrows paskaidroja, ka vēdera uzpūšanās, gāzu veidošanās un krampji, kas dažkārt saistīti ar šo pārtikas produktu lietošanu uzturā, lidojuma laikā bieži pastiprinās spiediena svārstību dēļ. “Tāpēc, izvairoties no šiem pārtikas produktiem, var izvairīties no daudziem diskomforta un pat dažām neērtām situācijām,” viņa norādīja.
Gāzētie dzērieni
Uztura speciāliste Ambera Attell arī iesaka atturēties no gāzētiem dzērieniem un kafijas uz zemes. Tas ir tāpēc, ka gāzētie dzērieni var izraisīt vēdera uzpūšanos un diskomfortu augstumā, viņa teica. Uztura speciāliste Dana Hannesa paskaidroja, ka “pārmērīga gāzēto dzērienu lietošana lidmašīnā zema spiediena dēļ var izraisīt vēdera uzpūšanos, un gāzētie dzērieni dažkārt var palielināt šo “gāzes” spiedienu kuņģī”.
Ēdieni ar augstu sāls saturu
Rieksti un čipsi arī nav atļauti. “Daudziem cilvēkiem lidojuma laikā jau ir pietūkums, parasti kājās un pēdās, un liels nātrija daudzums var šo simptomu pastiprināt,” norādīja Burrovs.
Pievienotais cukurs
Lai gan lidojuma laikā var būt kārdinoši apēst kaut ko saldu, uztura eksperti iesaka atturēties no tā līdz nosēšanās brīdim. “Ceļošana pati par sevi ir nogurdinoša, un nesabalansēta uzkoda, kas bagāta ar ogļhidrātiem, var izraisīt enerģijas trūkumu, kas savukārt pasliktina situāciju un palielina nogurumu. Ja vēlaties uzkost kaut ko ar augstu cukura saturu, iesaku to kombinēt ar taukiem un olbaltumvielām, lai panāktu līdzsvaru,” iesaka Burrovs.
Alkohols un kafija
Funkcionālā uztura diagnostikas speciāliste Elizabete Katzmane iesaka atturēties no šādu dzērienu lietošanas. “Lidojuma laikā labāk izvairīties no pārtikas produktiem un dzērieniem, kas izraisa dehidratāciju, vēdera uzpūšanos vai slikti sagremojas. Alkohols un kafija ir saraksta augšgalā, jo sausais gaiss lidmašīnas salonā jau tā izsūc mitrumu no organisma, un abi šie faktori pastiprina dehidratāciju,” skaidro speciāliste.
Uztura speciāliste Fiorella DiCarlo piekrita, piebilstot, ka alkohols lidmašīnā var “ne tikai izraisīt dehidratāciju, bet arī pazemināt skābekļa līmeni asinīs un paātrināt sirdsdarbību pat veseliem cilvēkiem un, protams, cilvēkiem ar sirds slimībām”. Viņa teica, ka šī ietekme var ietekmēt miega kvalitāti, izraisīt kuņģa un zarnu trakta problēmas un paildzināt reaktīvās kavēšanās sekas.
Ūdens no krāna
Gandrīz visi zina, ka lidmašīnā nedrīkst dzert krāna ūdeni. Taču uztura speciālisti ir atgādinājuši mums par šo brīdinājumu. Hope Barkoukis, Case Western Reserve Universitātes Uztura katedras vadītāja, norādīja: “Daudzi avoti dokumentē, ka ūdens lidmašīnās nāk no to tvertnēm, tāpēc izvairieties no ūdens vai ledus lidmašīnās, pat ja šķiet, ka tiek izmantota krūze. Vēl labāk palūdziet ūdeni noslēgtās pudelēs.”
Nelidojiet tukšā dūšā
Uztura speciāliste Hana Tompsone (Hannah Thompson) teica, ka ceļojuma laikā ir svarīgi ēst. “Lidojums var būt stresains, un var būt kārdinoši izlaist maltītes. ….. Tomēr ilgstoša slimošana bez ēdiena var palielināt nogurumu un apgrūtināt atgūšanos pēc ilga lidojuma,” viņa teica.
Agrāk My.Tourism ziņoja, kāpēc nevajadzētu sēdēt lidmašīnas aizmugurē. Bijusī stjte atklāja iemeslu.

