Šis produkts ir universāls, garšīgs un lēts.
Izvēloties ogļhidrātus, vislabāk dot priekšroku kompleksiem variantiem, kas bagāti ar šķiedrvielām / kolāža My, foto depositphotos.com
Neraugoties uz to nepelnīto “neveselīgo” reputāciju, pareizi izvēlēti ogļhidrāti ir ļoti barojoši un var pat veicināt sirds veselību. Tāpēc nesteidzieties pilnībā atteikties no ogļhidrātiem.
“Ogļhidrāti nodrošina enerģiju un galvenās uzturvielas, piemēram, šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas,” Eating Well citē uztura speciālistes Lorenas Manakeres teikto.
Izvēloties ogļhidrātus, vislabāk izvēlēties saliktus, ar šķiedrvielām bagātus produktus, piemēram, pilngraudu produktus, pākšaugus, augļus un dārzeņus. Tās atvieglo gremošanu, nodrošina noturīgu enerģiju un palīdz uzturēt veselu sirdi, tostarp pazemina holesterīna līmeni. Viens no veselīgākajiem ogļhidrātiem ir melnās pupiņas.
Bagātas ar šķiedrvielām
“Melnās pupiņas ir superprodukts holesterīna līmeņa pazemināšanai, jo tajās ir daudz šķīstošo šķiedrvielu, kas saista holesterīnu zarnās un palīdz to izvadīt no organisma,” saka uztura speciālists Brannons Blounts.
Pētījumi liecina, ka uzturs ar augstu šķiedrvielu, īpaši šķīstošo šķiedrvielu, var samazināt kopējo holesterīna līmeni un ZBL (“sliktā”) holesterīna līmeni, tādējādi padarot to par galveno līdzekli holesterīna līmeņa kontrolei.
Viena porcija vārītu melno pupiņu satur iespaidīgus 15 gramus šķiedrvielu, kas ir aptuveni 54 % no ieteicamās dienas normas.
Nesatur piesātinātos taukus
Melnajās pupiņās ir ļoti zems tauku saturs un tajās nav piesātināto tauku, tāpēc tās ir lieliska izvēle veselīgam uzturam. Pētījumi liecina, ka uzturs ar zemu piesātināto tauku saturu ir saistīts ar samazinātu paaugstināta holesterīna un sirds slimību risku.
Amerikas Sirds slimību asociācija iesaka ierobežot piesātināto tauku uzņemšanu līdz 6% no kopējā kaloriju daudzuma, īpaši cilvēkiem ar sirds slimībām vai augstu holesterīna līmeni. Cilvēkam, kas patērē 2000 kaloriju dienā, tas ir aptuveni 13 grami dienā.
Bagāts ar augu olbaltumvielām
Melnās pupiņas ir ne tikai bagātas ar šķiedrvielām, bet arī lielisks olbaltumvielu avots, jo vienā porcijā to ir 15 grami. Pētījumi liecina, ka, aizstājot dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas ar augu izcelsmes olbaltumvielām, var palīdzēt uzturēt veselīgu holesterīna līmeni, samazinot kopējo holesterīna un ZBL holesterīna līmeni.
Satur rezistentu cieti
Rezistentā ciete baro labvēlīgās baktērijas, radot blakusproduktus, piemēram, īsas ķēdes taukskābes, kas var samazināt holesterīna veidošanos aknās un palīdzēt samazināt kopējo holesterīna līmeni. Tās arī palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs pēc ēšanas un palielina sāta sajūtu, kas var novērst pārēšanās risku un vēl vairāk veicina veselīgu holesterīna līmeni.
Fitoķīmisko vielu avots
Melnajās pupiņās ir daudz fitoķīmisko vielu – augu savienojumu, kas aizsargā šūnas, mazina iekaisumus un veicina sirds veselību. Tās ir bagātas ar polifenoliem, flavonoīdiem, antocianīniem un tanīniem, kas ir saistīti ar labāku sirds veselību.
Šie antioksidanti palīdz cīnīties ar iekaisumu, samazinot oksidatīvo stresu, kas ir galvenais sirds un asinsvadu slimību ierosinātājs, norāda Manaker.
Agrāk My nosauca 12 produktus, kas palīdzēs samazināt holesterīna līmeni.

