Kā pagatavot shpundra – aizmirsts vecs ukraiņu ēdiens: recepte ar cūkgaļu

Sautēta cūkgaļa ar bietēm garšo kā borščs, un to sauc par špundru.

Uzziniet, kā pagatavot špundru ar bietēm – recepte no Jaroslavska / My kolāžas, YouTube ekrānšāviņš

Ukraiņu virtuve neaprobežojas tikai ar borščiem un varenikiem. Starp mūsu nacionālajiem ēdieniem ir arī tādi, par kuriem mūsdienās zina tikai retais – šuliks, krumpļi vai gombovči. Viena no šādām “aizmirstajām” receptēm ir špundra ar bietēm.

Mūsdienās šo ēdienu gatavo reti. Bet senāk ikviens ukrainis zināja, ka špundra ir rupji sasmalcināta gaļa, sautēta ar bietēm un biešu kvasu. Tas ir minēts Ivana Kotļarevska Eneīdā:

“Buv borščs to shpundriv ar naguļiem,

Un tur ir potpourri ar halušku,

Tad uz sulu, charpaniina,

Cūkgaļa, cepta ar chasnikov.”

Ēdiens iznāca sātīgs un ar izteiktu biešu garšu, kā borščs bez ūdens. Tas tika garšots ar ķiplokiem, garšaugiem un miltiem. Mēs pastāstījām, kā pagatavot gandrīz klasisko špundru, kuras recepte ir pielāgota mūsdienu reālijām.

Ukraiņu špundra – klasiskā recepte

Ar pagatavošanas metodi dalās slavenais pavārs Vladimirs Jaroslavskis. Pavārs iesaka biešu kvasu pagatavot iepriekš. Lai to izdarītu, 3 litru burka līdz 2/3 jāpiepilda ar biešu gabaliņiem, jāielej ūdens, jāpievieno karote sālījuma no kāpostiem vai gurķiem un jāatstāj uz nedēļu. Ja nav laika gaidīt, tad špundru bez kvasa gatavo uz parasta ūdens ar citrona sulu.

Pilns sastāvdaļu saraksts:

  • kilogramu cūkgaļas;
  • kilograms biešu;
  • pieci simti gramu speķa;
  • divi lieli sīpoli;
  • pusotrs litrs biešu kvasa;
  • lielu ķiploku galviņu;
  • trīs ēdamkarotes miltu;
  • sāls, pipari, garšvielas;
  • garšaugi un skābais krējums pasniegšanai.

Smalki sagrieziet speķi un uzkarsējiet to uz pannas. Uz tiem pašiem taukiem apcep rupji sagrieztu cūkgaļu. Cep apmēram 10 minūtes. Ieber pusi sīpolu, viegli apcep un pievieno biešu šķēlītes. Labāk iepriekš nogaršot galveno dārzeņu – tam jābūt saldam un smaržīgam.

Garšojiet ēdienu ar sāli, pipariem, garšvielām. Pēc aptuveni 5 minūtēm ielej kvasu (vai ūdeni) un uz lēnas uguns ēdienu sautē zem vāka. Špundru gatavo apmēram 40 minūtes. Jaroslavskis iesaka izslēgt uguni, kad bietes vēl ir elastīgas – tā tās būs garšīgākas.

Lasiet arī:

5 minūtes pirms izslēgšanas pannā pievieno sasmalcinātus ķiplokus un miltus. Ja vēlaties, varat uzliet ūdeni, ja nevēlaties, lai ēdiens būtu biezs. Spundru pasniedz ar krekeriem, zaļumiem un skābo krējumu.

Cūkgaļu var aizstāt ar jebkuru citu gaļu. Špundra ar vistas gaļu ir ne mazāk garšīga un ātrāk pagatavojama.

Jums varētu būt interesanti arī jaunumi:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai