Ko labāk dzert – tikai ūdeni vai ūdeni ar citronu: uztura speciālisti sniedza skaidru atbildi

Ūdens ar citronu garšo labāk, bet vai to var dzert visu laiku?

Ūdenī ar citronu ir vairāk uzturvielu, bet tam ir dažas kontrindikācijas / kolāža My, foto depositphotos.com

Ir situācijas, piemēram, pēc ievērojamām fiziskām aktivitātēm vai karstumā, kad nav nekā garšīgāka par auksta ūdens malku. Bet, patiesību sakot, lielākoties cilvēkiem nepatīk parasta ūdens garša, tāpēc zināms risinājums ir ūdens ar citronu. Loģiski rodas jautājums: kas ir veselīgāks – tīrs ūdens vai ūdens ar citronu? Par to raksta Prevention.

“Ūdens ir būtisks mūsu organisma dzīvībai svarīgām funkcijām un praktiski visiem fizioloģiskajiem procesiem. Tas palīdz gremošanā, barības vielu uzsūkšanā, asinsspiediena regulēšanā, temperatūras, atkritumu izvadīšanā, locītavu eļļošanā, kognitīvo funkciju un garastāvokļa veidošanā,” saka Vanesa Imusa (Vanessa Imus), reģistrēta dietoloģe un uzņēmuma Integrated Nutrition for Weight Loss īpašniece Vašingtonā.

Nepietiekams ūdens patēriņš var izraisīt tādas problēmas kā sausa āda, muskuļu krampji, aizcietējumi un galvassāpes, viņa teica.

“Jūsu hidratācija ietekmē enerģiju un koncentrēšanās spējas, un pat viegla dehidratācija var samazināt koncentrēšanās spējas un palielināt nogurumu. Ūdens līdzsvara uzturēšana var arī palīdzēt stabilizēt apetīti un atbalstīt vielmaiņas procesus,” piebilda Toronto reģistrētā dietoloģe Anara Allidina.

Lasiet arī:

Vai ūdens ar citronu var nodrošināt visas šīs organisma vajadzības? Uztura speciālisti pastāstīja par šī dzēriena dzeršanas priekšrocībām un riskiem.

Ūdens ar citronu priekšrocības

Allidina paskaidroja, ka citrona pievienošana ūdenim jau uzlabo tā garšu. Tāpēc šis triks var palīdzēt cilvēkiem, kuriem nepatīk tīra ūdens garša, pietuvoties ieteicamajai diennakts devai – 15,5 tasēm vīriešiem un 11,5 tasēm sievietēm.

“Citrona pievienošana ūdenim nedaudz palielina C vitamīna līmeni, kas labvēlīgi ietekmē imunitāti,” saka Imus.

Viņa paskaidroja, ka C vitamīns ir antioksidants, kas nozīmē, ka tas var novērst šūnu bojājumus un veicināt veselīgu ādas izskatu, kā arī stiprināt imūnsistēmu, lai tā labāk reaģētu uz baktērijām.

Saskaņā ar Amerikas Savienoto Valstu Lauksaimniecības departamenta (USDA) datiem citronu sula satur arī dažus B grupas vitamīnus, kas var veicināt enerģijas ražošanu, un kāliju, kas uztur veselīgu asinsspiedienu.

“Silts ūdens ar citronu var palīdzēt nedaudz stimulēt gremošanu,” saka Allidina.

Viņa saka, ka, pateicoties citronā esošajam kālijam, ēdiens ātrāk pārvietojas caur gremošanas traktu. Šis mikroelements arī neitralizē nātriju organismā, tāpēc vēders mazāk uzpūšas.

Turklāt 2021. gadā žurnālā National Library of Medicine publicētajā pētījumā konstatēts, ka citronu sulā esošais citrāts var novērst nierakmeņu veidošanos nierakmeņos (ūdens līdzsvara uzturēšana kopumā arī palīdz novērst nierakmeņu veidošanos).

Ūdens ar citronu dzeršanas riski

“Pievienojot ūdenim citronu, ūdens kļūst nedaudz skābāks, kas var būt nepatīkami tiem, kuri cieš no refluksa vai kuriem ir jutīgs kuņģis,” saka Imus.

Skābe var arī bojāt zobu emalju, ja pastāvīgi dzer ūdeni ar citronu, piebilst Allidina. Lai izvairītos no šīs blakusparādības, vajadzētu lietot salmiņu vai izskalot muti ar tīru ūdeni.

Kurš ir labāks – ūdens ar vai bez citrona

Dzerot ūdeni ar citronu, var novērst dehidratāciju, kā arī papildināt organismu ar dažām uzturvielām. Tomēr tiek norādīts, ka organisma vajadzību uzturēšanai nekas nav labāks par tīru ūdeni, tāpēc eksperti iesaka no rīta izdzert aptuveni 450 ml ūdens ar citronu un visas dienas garumā dzert tīru ūdeni.

“Ūdens ar citronu dzeršana no rīta palīdz iegūt hidratācijas priekšrocības un pamodināt gremošanas sistēmu,” saka Imus.

Kā norāda Klīvlendas klīnika, citrona sulā esošā skābe palīdz papildināt kuņģa sulās esošās vielas, kas nepieciešamas pareizai gremošanai.

Turklāt, piebilda Imuss, ja ūdeni ar citronu dzersiet tikai reizi dienā, jums nebūs jāuztraucas par tā negatīvo ietekmi uz zobu emalju vai skābes refluksu.

Agrāk My rakstīja par dzērienu Nr. 1 zarnu veselības aizsardzībai. Gastroenterologs Jozefs Salhabs teica, ka šim nolūkam viņš katru dienu dzer ķiršu sulu. Pēc ārsta domām, tajā ir ļoti daudz antocianīnu un polifenolu, tāpēc tā varētu būt veselīgākā no visām sulām. Turklāt zarnu baktērijas var izmantot šo dzērienu pretiekaisuma savienojumu ražošanai.

Jūs varētu arī interesēt ziņas:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai