Persimons satur veselībai labvēlīgas šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas.
Persimonus cilvēki parasti iecienījuši gada aukstākajos mēnešos / foto pexels
Lai gan rudenī un ziemā vēsākā klimatā var būt grūti atrast svaigus augļus, jūs, iespējams, esat pamanījuši, ka persimoni parādās vietējos pārtikas veikalos. Šie saldie, koši oranžie augļi nogatavojas rudenī un ziemas sākumā, un tiem ir daudzas veselībai labvēlīgas īpašības. Par to raksta verywellhealth.
Persimonu uzturvērtība
Kopumā ir vairākas persimonu šķirnes, īpaši Fuyu, Hachiya un Kaki. Lai gan to sezonālie periodi nedaudz atšķiras, kopumā persimonu sezonas kulminācija ir no oktobra līdz janvārim.
“Persimons ir diezgan universāls produkts, jo tam ir salda, medaina garša. To var ēst gan neapstrādātu kā ābolus vai bumbierus, gan žāvētu vai termiski apstrādātu,” saka Samanta Kūgana (Samantha M. Coogan), medicīnas zinātņu doktore, reģistrēta dietoloģe, uztura un dietoloģijas mācību programmas direktore un Nevadas Universitātes Lasvegasā vecākā pasniedzēja.
Ir zināms, ka viens persimons, kas sver aptuveni 168 g, satur:
- 120 kalorijas;
- 32 g ogļhidrātu;
- ~ 1 g olbaltumvielu;
- 0,3 g tauku;
- 6 g šķiedrvielu.
Kā norādīja Kūgans, persimoni ir bagāti ar šķiedrvielām, vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem, tāpēc tie ir ļoti veselīgi. Pateicoties persimonu antioksidantu īpašībām, tie var palīdzēt mazināt iekaisumus.
Persimoni var uzlabot sirds veselību
Persimmons satur arī folātus, kuriem var būt nozīme sirds slimību riska samazināšanā.
“Tās satur arī fitoķīmiskās vielas, kas ir labvēlīgas sirdij,” norāda Bostonas Universitātes dietoloģe un uztura profesore Džoana Salge Bleika (Joan Salge Blake, RDN).
Persimoni satur arī sirdij veselīgas minerālvielas, proti, kāliju un mangānu, kas palīdz regulēt asinsspiedienu. Turklāt persimonos esošās šķiedrvielas var labvēlīgi ietekmēt sirds veselību, palīdzot samazināt ZBL holesterīna līmeni, norādīja Kūgana.
“Šķiedrvielas saistās ar taukiem un žults sāļiem, izvadot tos no asinsrites. Turklāt šķiedrvielas ir būtiskas cukura līmeņa regulēšanai asinīs,” piebilda uztura speciāliste.
Pēc Kūgana teiktā, šķiedrvielas ir nepieciešamas arī pareizai gremošanai, jo tās palīdz uzturēt regulārus izkārnījumus, nodrošina sāta sajūtu un palēnina ogļhidrātu gremošanu, veidojot želejveida vielu, kas palēnina glikozes uzsūkšanos asinīs. Tāpēc šķiedrvielas veicina gan pareizu gremošanu, gan sirds veselību.
“Lielākā daļa pieaugušo amerikāņu neuzņem pietiekami daudz šķiedrvielu, tāpēc persimoni ir salds veids, kā tās pievienot savam uzturam,” piebilda Blake.
Persimoni ir labs hidratācijas avots.
Šiem augļiem ir augsts ūdens saturs, un daži pētījumi liecina, ka tas var sasniegt 80,3%.
“Augstais ūdens saturs kopā ar minerālvielām, elektrolītiem un šķiedrvielām, ko satur persimoni, padara regulāru persimonu lietošanu uzturā par lielisku veidu, kā uzturēt pietiekamu mitrināšanu,” uzsvērts materiālā.
Ietekme uz garīgo veselību un smadzeņu veselību
Coogan apgalvo, ka daudzas uzturvielas, kas atrodamas persimonos, veicina garīgo veselību un smadzeņu veselību. To vidū ir folāti un magnijs garīgajai veselībai, kā arī tiamīns (B1) smadzeņu veselībai.
Turklāt pētījumi liecina, ka persimonos esošie antioksidanti var aizsargāt kognitīvās funkcijas. Turklāt folāti veicina sarkano asinsķermenīšu veidošanos, bet magnijs – kaulu veselību.
Vienlaikus persimoni satur fosforu, kas veicina nervu sistēmas un šūnu darbību, kā arī kaulu un zobu veselību, apliecināja Kogans.
Lasiet arī:
Citi veselības padomi
Iepriekš uztura speciāliste mums pastāstīja, kurā produktā ir daudz šķiedrvielu un kas ir ideāli piemērots olu kultenēm. Jo īpaši viņa iesaka olām pievienot avokado. Neskatoties uz to, ka cilvēki šo augli uzskata par veselīgo tauku avotu, tajā ir arī šķiedrvielu avots.
Vienlaikus eksperti atbildēja, kuri pārtikas produkti satur vairāk C vitamīna nekā apelsīns. Viņi norādīja, ka šajā sarakstā iekļauti sarkanie paprika, ga, mango, zemenes, čilli pipari un citi pārtikas produkti.

