Ūdens dzeršana dabiski normalizē glikozes līmeni.
Ūdenim ir svarīga loma / depositphotos.com
Ūdens dzeršanas paradums parasti šķiet kaut kas pašsaprotams un garlaicīgs, taču tas spēj manāmi uzlabot mūsu pašsajūtu. Ja organismā ir pietiekami daudz šķidruma, tam ir vieglāk uzturēt iekšējo līdzsvaru, pareizi darboties un pasargāt mūs no nepatīkamiem apstākļiem.
Piemēram, izdzerot vairāk nekā vienu litru ūdens dienā, var samazināt zema cukura līmeņa asinīs attīstības risku. Pietiekama ūdens daudzuma dzeršana palīdz novērst dehidratāciju, atbalsta nieru darbību un palīdz regulēt cukura līmeni asinīs, raksta VeryWell Health. Ir vērts sadalīt visus svarīgos organisma procesus, kurus tieši ietekmē regulāra ūdens lietošana.
Kā ūdens ietekmē cukura līmeni asinīs
Tiešākais veids, kā ūdens ietekmē cukura līmeni asinīs, ir saistīts ar asins tilpumu. Asins tilpumu veido aptuveni 80 % ūdens. Kad esat dehidrēts, kopējais šķidruma tilpums asinīs samazinās, pētījumā norāda zinātnieki.
Asins tilpuma samazināšanās izraisa atlikušās glikozes (organisma galvenā cukura un galvenā enerģijas avota) koncentrēšanos asins plazmā. Rezultātā pieaug cukura rādījumi, lai gan faktiskais glikozes daudzums organismā nav mainījies.
Dzeramais ūdens var palīdzēt samazināt cukura līmeni, atšķaidot glikozi. Tomēr tas neaizstāj insulīnu, ko parasti lieto cukura līmeņa pazemināšanai diabēta slimniekiem.
Vai ūdens uzlabo nieru darbību
Nierēm ir izšķiroša nozīme cukura līmeņa regulēšanā asinīs. Ūdens ir svarīgs, lai uzlabotu nieru filtrācijas sistēmu. Kad glikozes līmenis paaugstinās virs noteiktas robežvērtības, nieres ar urīnu izvada lieko glikozi.
Cilvēkiem ar cukura diabētu nepieciešams vairāk šķidruma, lai ar urīna palīdzību izvadītu lieko cukuru. Pietiekama hidratācija ļauj organismam izvadīt lieko glikozi, samazinot glikozes līmeni asinīs.
Kā ūdens ietekmē hormonus
Ūdens trūkums var ietekmēt glikozes metabolismā iesaistīto hormonu izdalīšanos un darbību. Dehidratācija izraisa hormonu (kortizola un vazopresīna) izdalīšanos, kas paaugstina cukura līmeni.
Kortizols un vazopresīns signalizē aknām izdalīt asinīs vairāk glikozes. Vazopresīns arī saglabā ūdeni, samazinot urīna tilpumu. Paaugstināts vazopresīna līmenis ir saistīts ar paaugstinātu paaugstināta cukura līmeņa un 2. tipa diabēta risku, teikts vienā pētījumā.
Ūdens dzeršana nomāc šo stresa hormonu izdalīšanos, novēršot uzkrātās glikozes nonākšanu asinsritē.
Vai dehidratāciju var novērst ar ūdeni
Dehidratācija palielina cukura koncentrāciju organismā, un to īpaši grūti kontrolēt diabēta slimniekiem.
Augsts cukura līmenis izraisa pastiprinātu urinēšanu, lai izskalotu lieko glikozi. Pastiprināta urinēšana izraisa ūdens zudumu, kas pastiprina dehidratāciju un var izraisīt hiperglikēmiju (augstu cukura līmeni). Šis apburtais loks var izraisīt bīstami augstus glikozes rādījumus.
Ūdens dzeršana uzlabo hidratāciju un stabilizē cukura līmeni, palīdzot pārtraukt šo ciklu.
Kā ūdens ietekmē insulīnu
Pamata vielmaiņas procesi, tostarp cukura kontrole, notiek šūnu līmenī. Šūnām ir nepieciešams pietiekams ūdens daudzums, lai saglabātu struktūru un normālu darbību, un šo procesu sauc par šūnu hidratāciju. Lai panāktu šo hidratāciju, ir nepieciešams pietiekams ūdens patēriņš.
Insulīns pazemina cukura līmeni, palīdzot pārvietot glikozi no asinīm uz šūnām, kur tā tiek uzglabāta glikogēna veidā. Šim mehānismam liela nozīme ir šūnu hidratācijas līmenim.
Pētījumi liecina, ka optimāla hidratācija ir būtiska normālai šūnu reakcijai uz insulīnu. Tā uzlabo jutību pret insulīnu un veicina efektīvāku glikozes uzņemšanu no asinīm.
Kā ūdens palīdz zaudēt svaru
Aptaukošanās un liekais svars ir svarīgi faktori, kas veicina insulīna rezistences (kad organisma šūnas slikti reaģē uz insulīnu) un cukura līmeņa regulācijas traucējumu attīstību. Ūdenim ir netieša, bet nozīmīga loma veselīga svara uzturēšanā un cukura līmeņa kontrolē.
Ūdens var nomākt apetīti, palielinot sāta sajūtu un samazinot pārtikas uzņemšanu.
Regulāra ūdens lietošana palīdz kontrolēt porciju lielumu un kopējo kaloriju daudzumu, kas palīdz uzturēt veselīgu svaru. Un svara kontrole ir viens no efektīvākajiem ilgtermiņa veidiem, kā dabiski samazināt cukura līmeni.
Vairāk ziņu par mūsu veselību
Agrāk My ziņoja, kādas noderīgas īpašības piemīt persimonam un kā to ēst. Neskatoties uz to, ka aukstā klimatā rudenī un ziemā var būt grūti atrast svaigus augļus, bet ar persimoniem nevajadzētu būt problēmām. Tāpēc ir vērts izlasīt par tā ietekmi uz mūsu organismu.
Turklāt stāstījām arī par 7 pārtikas produktiem, kuros ir vairāk kālija nekā banānos. Tas ir īpaši iesaistīts šķidruma līdzsvara regulēšanā, atbalsta muskuļu saraušanos un nervu darbību. Kālijs ir ļoti svarīgs sirdij.

