Regulāra riekstu, tostarp mandeļu un pekanriekstu, lietošana uzturā ir saistīta ar vairākiem veselībai labvēlīgiem faktoriem.
Gan pekanrieksti, gan mandeles ir ļoti veselīgi / foto: pexels
Mandeles un pekanrieksti ir bagāti ar nepiesātinātajiem taukiem un ir olbaltumvielu, šķiedrvielu un citu svarīgu uzturvielu avots.
Mandelēm un pekanriekstiem ir līdzīgas veselībai labvēlīgas īpašības, taču to uzturvielu sastāvs var atšķirties, raksta Verywellhealth.
Mandeles vai pekanrieksti: kurš rieksts ir veselīgāks?
Pekanrieksti ir kalorijām bagātāki un satur vairāk veselīgo tauku. Mandelēs ir vairāk olbaltumvielu, kalcija un E vitamīna.
30 g mandeļu (apmēram 23 veselas kodoliņas) salīdzinājumā ar 30 g pekanriekstu (apmēram 19 pusītes) uzturvērtība ir šāda:
Mandeles (30 g) / pekanrieksti (30 g)
- Kalorijas: 164 / 196;
- Olbaltumvielas: 6,01 g / 2,6 g;
- Tauki (galvenokārt nepiesātinātie): 14,1 g / 20,4 g;
- Ogļhidrāti: 6,12 g / 3,94 g;
- Šķiedrvielas: 3,5 g / 2,72 g;
- Cukurs: 1,32 g / 1,12 g;
- Kalcijs: 76,3 mg / 19,8 mg;
- Magnijs: 76,6 mg / 34,4 mg;
- Fosfors: 136 mg / 78,5 mg;
- Kālijs 208 mg / 116 mg;
- Folāti 12,5 mcg / 6,24 mcg;
- E vitamīns 7,26 mg / 0,397 mg.
Mandeles un pekanrieksti labvēlīgi ietekmē veselību
Regulāra riekstu, tostarp mandeļu un pekanriekstu, lietošana uzturā ir saistīta ar vairākiem veselībai labvēlīgiem faktoriem, piemēram:
- atbalsts sirds veselībai;
- visu cēloņu izraisītas mirstības samazināšana;
- “sliktā” holesterīna līmeņa samazināšana;
- palīdzība svara regulēšanā, ieskaitot sāta sajūtu;
- samazina 2. tipa diabēta risku;
- saglabāt veselīgu ādu;
- derīgās uzturvielas.
Katra no tiem daudzums atšķiras atkarībā no riekstu veida, taču mandeles un pekanrieksti satur veselībai labvēlīgas uzturvielas, piemēram:
- Mononepiesātinātie tauki: palīdz regulēt holesterīna līmeni;
- Olbaltumvielas: palīdz sātam, veido un uztur muskuļus, kaulus, ādu un nagus;
- Kalcijs: palīdz stiprināt kaulus un zobus;
- E vitamīns: aizsargā šūnas no bojājumiem;
- Šķiedrvielas: veicina sāta sajūtu, gremošanas sistēmas veselību un cukura līmeņa asinīs kontroli;
- kālijs: palīdz regulēt asinsspiedienu un ir svarīgs sirds veselībai;
- Fosfors: palīdz stiprināt kaulus un zobus un ir iesaistīts enerģijas uzkrāšanā un izmantošanā organismā;
- Riboflavīns: palīdz pārtiku pārvērst enerģijā un tam ir svarīga loma sarkano asinsķermenīšu veidošanā;
- Dzelzs: pārnes skābekli uz ķermeņa šūnām un piedalās enerģijas ražošanā;
- Magnijs: palīdz regulēt muskuļu un nervu darbību, asinsspiedienu un cukura līmeni asinīs;
- Antioksidanti: palīdz aizsargāt šūnas no bojājumiem un iekaisumiem.
Piesardzības pasākumi, lietojot riekstus
Pievienojot mandeles un pekanriekstus savam uzturam, ņemiet vērā:
Sekojiet līdzi porciju lielumam un centieties uzņemt 30 līdz 60 g dienā. Svarīgi ir arī izvēlēties riekstus bez piedevām.
Vairāk ziņu par riekstu priekšrocībām
Agrāk tika ziņots, kas notiks ar organismu, ja katru dienu ēdīsiet valriekstus. Zinātnieki ir novērojuši, ka šie rieksti pozitīvi ietekmē visus svarīgākos cilvēka orgānus.
Jo īpaši pētījumi liecina, ka regulāra valriekstu lietošana var palīdzēt cīņā pret stresu, un kā pilnvērtīga uztura sastāvdaļa tie var uzlabot vispārējo veselību un darbaspējas.

