Uztura speciālisti ir nosaukuši labākos pārtikas produktus, kas palīdz stiprināt kaulus pēc 50 gadu vecuma.

Šajos pārtikas produktos ir viss nepieciešamais kaulu stiprināšanai: kalcijs, D vitamīns, magnijs, K vitamīns un olbaltumvielas.

Uzturs spēlē galveno lomu kaulu veselībā / kolāža My, foto pxhere.com, depositphotos.com

Svarīga loma kaulu stiprumam, īpaši pēc 50 gadu vecuma, ir tam, ar ko mēs piepildām savu šķīvi. Šajā sakarā eksperti iesaka vienu produktu, raksta Prevention.

Saskaņā ar ASV Nacionālās novecošanās padomes datiem pēc 50 gadu vecuma kaulu blīvums samazinās ātrāk, nekā atjaunojas, palielinot risku saslimt ar osteopēniju (zems kaulu blīvums) vai osteoporozi (kaulu blīvuma zudums, kas palielina lūzumu risku).

Saskaņā ar Kaulu veselības un osteoporozes fonda (Bone Health and Osteoporosis Foundation) datiem kaulu zudums sievietēm paātrinās pēc menopauzes un 7 gadu laikā var samazināties par 20 %.

“Pastāv noteiktas uzturvielas, kas kopīgi darbojas, lai uzturētu kaulu blīvumu, veidošanos un izturību. Tās ir kalcijs, D vitamīns, magnijs un K vitamīns, kā arī olbaltumvielas, kas uztur kaulu struktūru un muskuļu masu,” skaidro uztura speciāliste Emija Deivisa (Amy Davies).

Lasiet arī:

Tāpēc, lai nodrošinātu kaulu veselību, ir jāpatērē pārtika, kas satur pēc iespējas vairāk šo uzturvielu. Viens no šādiem pārtikas produktiem ir biezpiens.

“Biezpiens ir lielisks olbaltumvielu un kalcija avots,” saka doktors Daniels Viznija, Jeila Medicīnas skolas ortopēdijas docents.

Pēc Deivisa teiktā, kalcijs nodrošina kaulu audu izejvielu, bet olbaltumvielas palīdz aizsargāt esošos kaulaudus.

Siers satur arī selēnu – mikroelementu, kam ir svarīga nozīme kaulu blīvuma uzturēšanā, kā norādīts pētījumā, kas publicēts žurnālā Molecules. Turklāt sierā esošais magnijs var palēnināt osteoporozes progresēšanu.

Tāpēc uztura speciālisti iesaka apsvērt iespēju pievienot šo garšīgo produktu savam uzturam.

Agrāk My rakstīja, kas notiek ar kaulu veselību, ja regulāri dzer tēju. Kāds pētījums liecina, ka tējas dzeršana neveicina kalcija zudumu un nesamazina kaulu blīvumu. Gluži pretēji, zinātnieki uzskata, ka tējas pretiekaisuma īpašības ir saistītas ar tās pozitīvo ietekmi uz kaulu veselību.

Jūs varētu arī interesēt ziņas:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai